Stichting Hulp aan Oost-Europese Broeders en Zusters

Vanaf 1970 al, verlenen wij vanuit onze gemeente hulp aan zussen en broers in Oost-Europa. 

In het begin in Hongarije maar in de loop van de tijd heeft zich dit verplaatst naar Roemenië. 

In de tijd van Ceausescu (vóór 1989) was het alleen mogelijk om in het geheim mensen te steunen. Ons contactpersoon daar gaf door waar de nood het hoogst was. Dit waren meest predikantsgezinnen die door het communisme niet in staat waren hun hoofd boven water te houden. 

Na het Ceausescu regime hebben we contact gekregen met onze zustergemeente in Hodgya (ca. 100 gezinnen en groeikern in de regio). Inmiddels hebben we hen geholpen bij het opzetten van een landbouwproject, de renovatie van de kerk, de verbouw van de pastorie, de bouw van een gemeentezaal, de bouw van de school en de aanleg van een gas- en waternet.

Voor 'Huis van Hoop' in Brasov ondersteunen we het woonzorgproject Nikodémus en incidenteel een vakantie-onderkomen voor groepen kinderen uit arme gezinnen.

Inmiddels is het werk van het comité, naast onze zorg voor onze zustergemeente Hodgya en Nikodémus in Brasov, toegespitst op hulp aan kortlopende projecten. Zo hebben we o.a. een opvang in Udvarhely voor kinderen met een beperking ondersteund, een kerkje in Arvatfalva voorzien van een orgel en een dagopvang voor kinderen met een beperking voorzien van materiaal voor hun fysiotherapie-ruimte. Ook konden we o.a. scholen voorzien van meubilair.

Verder zamelen we kleding, schoenen en beddengoed in, wat we uitzoeken en wat via een transport in o.a. Hodgya en Brasov terecht komt. De kleding wordt daar voor een klein bedrag verkocht en het geld komt ten goede aan de kerk, of de kleding wordt weggegeven aan mensen die dit heel goed kunnen gebruiken.

We zijn dankbaar dat God naar ons omziet en ons in de positie plaatst om om te zien naar anderen. 

Contactadres: Gerrit & Alice Westerveld, Thorbeckelaan 11   0630231194

Penningmeester: Alice Westerveld 0630794263

Overige leden: Hans Fiks, Gert & Yvonne van Heerde, Jan Boersma, Daniel Raap en Martin Fiks.

RABO rekening IBAN NL10RABO0331225387

Terug naar overzicht

NGK Nieuwe Kerk Kampen

Als gemeente willen wij een gemeenschap zijn van mensen die groeien in hun toewijding aan Jezus Christus en die hun gaven gebruiken ten dienste van elkaar en de wereld.

Lid worden

 

SNel naar

 

Contact

Broederweg 34
8261 GT Kampen
T. 038-3312865

Contactpagina

Volg ons ook op:

© Copyright 2019 - ANBI - Privacystatement - inloggen